Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Tilburg – Rolstoelroute Stadsbos 013
 • Natuurgebied

  De Tilburgse Stadsbossen

 • Startpunt

  Parkeerplaats Auberge du Bonheur

  Bredaseweg 441

  5036NA Tilburg

 • Lengte van de route

  2,8 kilometer

Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Honden aangelijnd toegestaan
Honden losloopgebied
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

Tilburg kent verschillende stadsbossen die rondom Tilburg te vinden zijn. Om deze bossen ook voor rollers toegankelijk te maken is in de Oude Warande een rolstoelroute bedacht.


Onze route is een variatie op de route van het stadsbos zelf. Wij volgden de originele route met wisselvallig weer en kwamen op verschillende punten vast te zitten (zie de laatste paar foto's). Daarom hebben we een aangepaste route gemaakt die de wat betere paden volgt. Je kunt natuurlijk ook de gemarkeerde route volgen, maar bepaal dan voor jezelf wat haalbaar is. We raden aan een begeleider mee te nemen vanwege mulle of modderige plekken in het pad, zeker wanneer je de routebordjes volgt.


De route begint op het parkeerterrein, hier is geen invalidenparkeerplaats beschikbaar. Volg het pad achter het hotel en het restaurant langs, je komt nu aan de ingang van de route. Hiervandaan volg je de bordjes over half verharde paden en redelijk stevige bospaden. Na ongeveer een kilometer kom je bij een kruising en volg je het pad naar de vijver. Bij de vijver heb je de mogelijkheid om op de steigers te komen, hier is een helling naar beneden aangelegd. Het pad gaat bovenlangs rond de vijver richting het hart van de Oude Warande, waar alle lanen samenkomen. Hier zie je ook waarom dit bos ook wel een sterrenbos heet, de lanen lopen vanuit het midden in een soort stervorm weg. Een sterrenbos werd vroeger vaak gebruikt voor de jacht, wanneer het wild een pad overstak was het vanuit het midden van het bos altijd goed te zien. De Duitse prins Willem van Hessen-Kassel begon rond 1712 met de aanleg van een park op grond die tot dat moment van de gemeenschap was. Rond 1715 was het park klaar. De bevolking was echter boos omdat de gemeenschapsgrond zomaar een privpark was geworden en in de nacht van 12 op 13 juni 1721 werd de woning van de hovenier van de prins aangevallen en geplunderd. De hovenier zelf, Jan van Leeuwen, overleefde de aanval. De daders van de aanval werden overigens nooit gevonden.


Nadat je de route verder volgt kom je op een punt waar de routebordjes je linksaf een onverhard pad op sturen. Onze route blijft hier op de hoofdpaden, bij goed weer zijn de smallere paden door het bos ongetwijfeld erg mooi, maar bij regen zijn ze door modder niet begaanbaar. Via een aantal grote lanen gaat de route terug naar het parkeerterrein.


De grote lanen zijn redelijk goed begaanbaar, al zijn er enkele lanen met veel modder. Voor honden is er een deel waar ze los mogen. Deze route komt op het eerste stuk vanaf het midden van het bos langs dit losloopgebied. Wil je je hond graag los laten lopen dan kun je er ook voor kiezen om na 1 kilometer niet het pad naar de vijver in te gaan, maar de laan door het losloopgebied te volgen. Je komt dan verderop weer op de route uit.

Deze route is gebaseerd op de rolstoelroute van Stadsbos 013. Via deze link kom je op de pagina van Stadsbos 013 met informatie over hun route.

De route in kaart
Download als .gpx