Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Uchelen – ‘t Leesten
 • Natuurgebied

  Veluwe

 • Startpunt

  Informatiecentrum 't Leesten

  Hoenderloseweg 191

  7339GG Uchelen

 • Lengte van de route

  0,9 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Bezoekerscentrum aanwezig
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Rolstoelvriendelijk
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

Update 17-09-2023: Bij een nieuw bezoek aan deze route blijkt er inmiddels een goede rolstoelplank te zijn gemaakt bij de deur, Zo kom je gemakkelijk het bezoekerscentrum en het restaurant binnen.


De route start bij het informatiecentrum van Staatsbosbeheer en Bospaviljoen 't Leesten. Hier zijn vier invalidenparkeerplaatsen aanwezig.
In het bospaviljoen is ook het invalidentoilet te vinden.


Tegenover het informatiecentrum ligt een heideven. Dit ven is aangelegd als blusvijver en ligt in een natuurlijke kuil in het landschap. Wanneer de brandweer water nodig heeft kan dat uit dit ven worden gehaald. Het ven heeft ook een educatief doel: bij het ondiepe gedeelte van het ven worden educatieve activiteiten georganiseerd voor kinderen. Rondom het ven kan men afhankelijk van de tijd van het jaar ringslangen, de kleine watersalamander en de Steenrode heidelibel vinden.


't Leesten is een gebied dat veel hoogteverschillen kent. Tijdens de twee ijstijden waren er grote ijsmassa's die door het land schoven. Zo ontstonden wallen en dalen. Toen het ijs smolt spoelde een deel van het zand weg. Later werd in het gebied grind en ijzer gewonnen waardoor kuilen ontstonden. In de 17e eeuw werden er aan de noordkant van het gebied beken gegraven om het grondwater te kunnen gebruiken.


De route volgt de gele bordjes en komt in het begin langs een stuk speelbos. In dit bos mogen kinderen (en hun ouders, grootouders of andere begeleiders) vrij tussen de bomen door lopen en hutten bouwen. Ook is er een open stuk in het midden met een bankje en een picknicktafel. Ouders die rolstoelafhankelijk zijn kunnen ook een stuk van dit speelbos door over het pad, dat redelijk goed toegankelijk is. Voor kinderen in een rolstoel zijn er geen aangepaste speeltoestellen. In het speelbos zijn honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd.


Voorbij het speelbos gaat de route verder de heuvel op, waarna je een breed klaphek tegenkomt. Het hek draait redelijk soepel in de scharnieren, wel is het hek zelf vrij zwaar. Voorbij het hek valt ons op dat er een stukje klinkerverharding is aangelegd, dit voorkomt dat er zand uit het pad spoelt en houdt de ondergrond stevig ter hoogte van het kruisende pad.


De route gaat verder over een stuk heide en langs een bos, en gaat dan met een lange geleidelijke helling terug naar het startpunt. Vanwege de hellingen en klaphekken raden we aan een begeleider mee te nemen.


Het is een eenvoudig rondje, maar wel goed aangelegd.

Deze route is een route van Staatsbosbeheer. Via deze link kom je op de pagina van Staatsbosbeheer met informatie over de route.

Openingstijden Informatiecentrum 't Leesten:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u (1 maart tot 1 november)
        Dinsdag t/m zondag van 11.00u - 16.00u (1 november tot 1 maart)

De route in kaart
Download als .gpx