Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Waardenburg – Landgoed Waardenburg en Neerijnen
 • Natuurgebied

  Landgoed Waardenburg en Neerijnen

 • Startpunt

  Stroomhuis Neerijnen
  Van Pallandtweg 1

  4182CA Neerijnen

 • Lengte van de routes

  1,4, 3,1 of 4,6 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Eenvoudige eetgelegenheid
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Route ook te volgen bij regen
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Honden losloopgebied
Rolstoelvriendelijk
Mogelijk obstakels (hek / helling / wildrooster)
We raden aan een begeleider mee te nemen

Gelegen tussen kasteel Waardenburg en kasteel Neerijnen liggen de uiterwaarden van de Waal en het Neerijnense Bos. Een mooi gebied met veel goed en redelijk goed toegankelijke paden.


De routes starten bij Stroomhuis Neerijnen, een voormalig onderstation van de Provinciale Gelderse Energie Maatschappij PGEM. Het gebouw is in 1952 gebouwd en deed tot 1987 dienst als onderstation voor de stroomvoorziening in zowel de Tielerwaard als de Bommelerwaard. Tegenwoordig is het Stroomhuis in gebruik als centrum voor kunst, cultuur en landschap. Ook is in het Stroomhuis Brasserie het Stroomhuis te vinden. Meer informatie over Het Stroomhuis is hier te vinden.


In dit gebied hebben we verschillende routes gevonden die variëren tussen de 1,4 en 4,6 kilometer. De korte route snijdt een stuk af van de route van 3,1 kilometer, hierdoor mis je wel de twee kastelen. We hebben voor deze drie routes gekozen omdat je dan een idee hebt van de toegankelijke paden in dit gebied. Natuurlijk kun je zelf ook routes combineren!


Vanaf het parkeerterrein steken alle routes de brug over naar het bos en sla je linksaf het pad in. Wij gaan wat verder in op de langere twee routes, hierlangs is net iets meer te zien.


De langere routes volgen het pad langs de buitenrand van het bos. Je komt uiteindelijk op een kruising met een brede laan. Voor het rondje om Kasteel Neerijnen ga je linksaf richting het kasteel. Kasteel Neerijnen werd rond 1350 gebouwd. Het huidige huis is waarschijnlijk rond 1600 op de grondvesten van het oude kasteel gebouwd. Je komt nu ook langs de kasteeltuin, een mooie klassieke tuin waarvan de paden redelijk goed begaanbaar zijn met een rolstoel. Wel is er een stoeprand van 5 centimeter hoog, dit is de reden dat we de kasteeltuin niet in de route hebben opgenomen.


Nadat je rond Kasteel Neerijnen bent gekomen volg je de brede laan door het bos richting de Waalbanddijk. Op deze brede laan mogen honden loslopen.


Wanneer de helling naar de dijk te steil is, maar je toch op de dijk wil komen kun je onderaan de helling linksaf slaan. Dit pad komt via de Voorstraat op de Waalbanddijk, daar is de helling iets minder steil, maar het is nog steeds een stevige klim!
Volg je liever de route zonder de dijk te beklimmen dan ga je onderaan de helling rechtsaf en volg je de paden door het bos richting kasteel Waardenburg. Hier kom je via de dijk ook uit, via een wat langere route.


Vanaf de dijk heb je wel een prachtig uitzicht over de uiterwaarden van de Waal. Toen wij er waren liep er zelfs een kudde reeën in de uiterwaarden.


Op de dijk ga je rechtsaf. De dijk is een gecombineerd fietspad en wandelpad, dus je kunt fietsers tegenkomen. Volg de dijk en ga langs Molen Waardenburg de dijk af. De molen is een rietgedekte korenmolen uit de 18e eeuw en één van de acht zeskante molens in Nederland. Eerder stonden er al twee molens op deze plek en dit is nog steeds zichtbaar in de huidige molen. Toen in 1994 de Waalbanddijk werd verhoogd is ook de molen verhoogd.
Er zit ter hoogte van het kasteel wel een pad naar beneden, maar dit pad vinden wij voor de gemiddelde rolstoelgebruiker echt te steil. Je maakt daarom een klein ommetje door Waardenburg. Ga rechtsaf het voetpad op, ga voor de ingang naar het kasteel met de weg mee linksaf en sla vervolgens weer rechtsaf het bosgebied in. Je bent nu aan de andere kant van kasteel Waardenburg.


Bij kasteel Waardenburg komen de routes weer samen. Kasteel Waardenburg is een van de weinige kastelen waar de exacte stichtingsdatum van bekend is. Op 2 augustus 1265 gaf Graaf Otto II van Gelre aan ridder Rudolf de Cock toestemming om een nieuwe versterking te bouwen. Er staat op deze plek dus al ruim 750 jaar een kasteel. In alle jaren is het kasteel meerdere keren verbouwd, verwoest en herbouwd. Het kasteel dat je vandaag de dag ziet is waarschijnlijk al in de 15e eeuw gebouwd en is slechts een klein deel van het grote kasteel dat hier heeft gestaan.


Vervolg de route tussen bos en weilanden door en langzaam kom je in de buurt van het eindpunt van de route. 

We vinden het een mooi gebied en er is genoeg te zien. Sommige paden zijn op stukjes wat smal (80cm breed) maar doordat hier gras naast ligt zal dit voor veel mensen geen problemen opleveren. Neem je de route over de dijk dan raden we je aan een begeleider mee te nemen, de hellingen zijn best een klim. 

Deze route is een route van Geldersch Landschap en Kasteelen. Via deze link kom je op de pagina van Geldersch Landschap en Kasteelen met meer informatie over het gebied.

Openingstijden Brasserie het Stroomhuis:
        Zaterdag en t/m zondag vanaf 11.00u (onder voorbehoud)

Openingstijden Stroomhuis Neerijnen:
De openingstijden zijn afhankelijk van de programmering,
kijk op de website voor meer informatie.

De route van 1,4km in kaart
Download de route van 1,4km als .gpx
De route van 3,1km in kaart
Download de route van 3,1km als .gpx
De route van 4,6km in kaart
Download de route van 4,6km als .gpx