Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Utrecht – Rondje Máximapark
Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Dit is een stadswandeling
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Restaurant aanwezig
Invalidentoilet aanwezig binnen openingstijden locatie
Hele route verhard (Asfalt, beton, klinkers of tegels)
Route ook te volgen bij regen
Honden aangelijnd toegestaan
In de buurt van deze wandeling is een museum aanwezig

Midden in Leidsche Rijn ligt het Máximapark. Op 5 juli 2013 werd dit Utrechtse stadspark door Koningin Máxima officieel geopend, maar de geschiedenis van het gebied gaat een stuk verder terug! In de Romeinse tijd liep hier de Limes, de Noordelijke grens van het Romeinse rijk. Aan het begin van de route kom je langs Castellum Hoge Woerd, op de plaats van het oude Romeinse fort staat nu een moderne versie! Hier is onder andere Museum Hoge Woerd te vinden. We hebben het museum bezocht en meer informatie over het museum kun je hier vinden.

De route die we hebben gevolgd gaat langs en door het Máximapark. Je start bij het Castellum en steekt de weg over. Nu kom je op Het Lint, een gecombineerd fiets- en voetpad. Dit pad is bijzonder breed en hoewel je overal mag lopen en fietsen is met markering toch een zekere scheiding aangebracht tussen de gebruikers.


De eerste kilometer vinden we de route wat saai. Je loopt tussen de sportvelden en de nieuwbouwwijk Het Zand door. Vroeger was dit allemaal landbouwgrond, maar daarover zo meer.


Je gaat het park in langs de Beukenboslaan en slaat voor de brug rechtsaf langs de Lelievijver en volgt dit pad totdat je linksaf een brug over kunt. Nadat je een tweede brug bent gepasseerd kom je bij een brede watergang uit. Wil je de route iets inkorten dan sla je linksaf. Om de Japanse Tuin te bekijken ga je rechtsaf en sla je ter hoogte van het restaurant linksaf de brug over.


Direct over het water zie je het bankje van Máxima staan, dat is neergezet ter gelegenheid van de opening van het Máximapark. Even verderop kom je de schaaktafels tegen, er zijn tafels met en tafels zonder bankjes. Voorbij de schaaktafels kom je de Japanse tuin in. Deze tuin is zo aangelegd dat het pad tussen de hoger gelegen beplanting doorslingerd. Hierdoor geeft het een wat meer besloten gevoel en ben je ook even het zicht op de stad kwijt. De Japanse tuin is overigens nog steeds in ontwikkeling, een paar overdekte Japanse bruggen en een pagode worden waarschijnlijk in 2023 aangelegd. Even verderop kom je weer op Het Lint uit, dat om het hele park heen loopt. Sla linksaf en ga het tweede pad links om weer richting het startpunt te komen. Aan de rechterkant van Het Lint vindt je hier een honden-losloopveld.


Nadat je vanaf Het Lint linksaf bent geslagen slinger je tussen een nieuw aangeplant bos richting de Wood Chapel, een kunstwerk van William Speakman, beschilderd door Gijs Frieling. Leerlingen van Stichting Bouwloods hebben het kunstwerk gebouwd. Even verderop kom je op de Alendorperweg uit. Deze weg is een van de oorspronkelijke wegen in het gebied en lag er al lang voordat Leidsche Rijn werd ontwikkeld. Vroeger stond dit gebied vol met kassen en was er veel akkerbouw. Je komt over de Jeremiebrug, een gemeentelijk monument uit 1912. Tot 2011 lag de brug over de Kruisvaart, daar waar tegenwoordig NS-station Utrecht Vaartsche Rijn staat. In 2015 is de brug over de Vikingrijn gelegd, dit is het laatste overgebleven stukje van de Rijn ten westen van Utrecht. Bij de aanleg van de Vikingrijn werden twee Vikingschepen uit de middeleeuwen gevonden.


Vanaf de Alendorperweg slinger je terug naar Castellum Hoge Woerd.

Neem hier vooral een kijkje! Het museum is zeer goed toegankelijk en er is een restaurant aanwezig.

Deze route is een voorbeeld van routes door het Máximapark. Veel paden zijn verhard waardoor het park goed toegankelijk is. Meer informatie over het Máximapark is te vinden op de website van het Máximapark.

Openingstijden Museum Hoge Woerd:
        Dinsdag t/m zondag van 10.00u - 17.00u

Openingstijden Castellum Café:
        Dinsdag t/m donderdag van 10.00u - 20.00u
        Vrijdag, zaterdag van 10.00u tot 22.00u
        Zondag van 10:00u - 20:00u

De route in kaart
Download als .gpx