Deze website gebruikt cookies om kaarten en adressen te kunnen tonen. Ook zijn er snelkoppelingen naar websites van derden. Daarom moeten we dit aangeven en je vragen om op OK te klikken.
info@rolstoelwandeling.nl
We zijn per e-mail bereikbaar
Velsen-Zuid – Buitenplaats Beeckestijn Lang
 • Natuurgebied

  Buitenplaats Beeckestijn

 • Startpunt

  Buitenplaats Beeckestijn
  Rijksweg 134

  1981LD Velsen-Zuid (NH)

 • Lengte van de route

  2,4 kilometer

Invaliden- parkeerplaats aanwezig
Route in de natuur
Tussen zonsopkomst en zonsondergang te bezoeken
Restaurant aanwezig
Route vraagt wat inspanning of conditie
Honden aangelijnd toegestaan
Honden niet toegestaan
Honden losloopgebied

Deze route op buitenplaats Beeckestijn is een langere route en gaat ook over niet verharde bospaden. De route is een eigen route die afwijkt van de rode route. Op de lange route raden we wel aan om een begeleider mee te nemen.

We hebben overigens ook een korte route online staan, via deze link kom je bij de korte route. De korte route is ingericht als rolstoelroute.

De route start op het voorplein van het landhuis. Naast het plein staan het koetshuis en het stalgebouw. 

De route slingert via de bloementuin. 
Let op: de bloementuin is voorzien van schelpenpad. Mocht dit lastig zijn met je rolstoel dan is het ook mogelijk om om de bloementuin heen te gaan. Ook is een hond niet welkom in de bloementuin.

Na de bloementuin kom je langs een kersenboomgaard met Velser kersenbomen. De Velser Kers was in de 18e eeuw een delicatesse! De Velser kersenbomen die in de tuin staan zijn in 2014 opnieuw aangeplant omdat de oorspronkelijke boomgaard van Beeckestijn verloren is gegaan. 
Door onderzoek heeft men nog enkele originele Velser Kersenbomen gevonden in Oostenrijk, de bomen in de tuin zijn enten van deze bomen. 

De route komt vervolgens langs de schelpvormige vijverkom. Waarschijnlijk is deze vijver in 1719 aangelegd als centraal element in de tuin. 

De route gaat buitenom en volgt het brede pad. Daar waar de rode route linksaf slaat ga je rechtdoor. Je komt nu in het losloopgebied voor honden.

Bij de tweede grotere ingang naar het bos aan de linkerkant ga je het bos in. Dit pad is een bospad maar de ondergrond viel ons mee. Houd in het bos rechts aan en je komt langs een cirkel van bomen. 
Je merkt op dit deel van de route de andere inrichting. Van een meer strakke Franse tuin ben je in de meer speels ingerichte Engelse tuin gekomen. 
Volg de paden verder naar het grotere pad en volg dit linksaf langs de buitenkant van het park. 

Voordat je de buitenplaats verlaat sla je linksaf en volg je het bospad. 
Je kruist hier een ruiterpad. Toen wij er waren was dit goed te doen.
Het slingerende bospad is hier op z'n smalst, maar nog steeds 1,2 meter breed. Dit duurt niet lang, want al snel is het pad weer breder en weer halfverhard. 

Even verderop je aan de rechterkant de ijskelder in de kleine heuvel.
Een ijskelder is een soort 18e eeuwse koelkast waarin blokken ijs werden bewaard. Doordat de ijskelder onder de grond ligt is deze goed geïsoleerd. In de zomer werd het ijs uit de ijskelder gebruikt om eten koel te houden. Tegenwoordig wonen er vleermuizen in de kelder. 

Tot slot komt de route door een deel van de Neobaroktuin. Deze tuin is in de jaren 60 opnieuw aangelegd in de stijl van een 18e eeuwse barokke tuin. De tunnel van beuken is typerend voor die tijd omdat het voor dames in de mode was om een zo wit mogelijke huid te hebben. Omdat men in de tunnel in de schaduw liep kon men toch buiten wandelen. 

In het noordelijke koetshuis is tegenwoordig Brasserie Beeckestijn gevestigd.
Hier kunt u terecht voor ontbijt, lunch en diner. Toen wij er waren was de Brasserie gesloten (zondag). Natuurmonumenten vermeld over het toilet het volgende: "In Brasserie Beeckestijn is een toilet dat toiletbeugels bevat en qua ruimte beperkt toegankelijk is voor een rolstoel."

Deze route is een variatie op de route van Natuurmonumenten. Via deze link kom je op de pagina van Natuurmonumenten met informatie over hun route.

Openingstijden Brasserie Beeckestijn:
        Maandag t/m woensdag van 9.00u - 17.00u
        Donderdag t/m zaterdag van 9.00u - 17.00u en van 18.00 - 23.00u

De route in kaart
Download als .gpx